0314362990 [javascript protected email address]
U kunt gebruik maken van de zoekbalk of onderstaande navigatie

Zorggroep Achterhoek in vogelvlucht

Zorggroep Achterhoek kan met 2020 terugkijken op een jaar vol ontwikkelingen. Natuurlijk zorgde Covid-19 voor een flinke omslag, en deed het virus een beroep op ons aanpassingsvermogen. Gelukkig zit flexibiliteit in het DNA van Zorggroep Achterhoek en hebben wij bestaande plannen aangepast en doorgezet, zijn we aan de slag gegaan met de bouw van Groenendaal, de lancering van ons 'Werken bij platform', de opening van de nieuwe PMT-ruimte en nog veel meer. Hieronder nemen we je in vogelvlucht mee:

Januari

In januari begonnen we vol optimisme aan het jaar 2020. Er staan namelijk een boel mooie projecten op de planning voor dit jaar. Er wordt in januari gestart door Hoornstra Bouw met de bouw van de nieuwe intramurale zorglocatie in Doetinchem, er worden hier 29 zelfstandige appartementen aan de Mackaylaan ontwikkeld. Ook achter de schermen begon de projectgroep met de zorginhoudelijke werkzaamheden.

Februari

Het hele jaar door waren er voorbereidingen voor de overgang van de GGZ naar de WLZ waarbij onze zorgconsulenten verschillende informatiebijeenkomsten en webinars hebben bijgewoond, zodat de organisatie de nieuwe profielen heeft geïmplementeerd en wij de zorg voor cliënten met GGZ in 2021 kunnen continueren. In de blog van onze zorgconsulent kun je er meer over lezen!

Onze cliënten hebben ons 90 keer beoordeeld met een gemiddelde van een 8,2 op Zorgkaart Nederland

Maart

Het lijkt alweer eeuwen geleden, maar in deze maand kregen we toch echt te maken met het Coronavirus. Maar de zorg stopt nooit, dus wij ook niet. We hebben er destijds bewust voor gekozen om, onder strenge voorwaarden, de dagbesteding open te houden. Voor de meest kwetsbare groep was dit ontzettend belangrijk. Dat onze dagbesteding open bleef, kon op veel waardering rekenen van cliënten.

April

Waar we eerst nog dachten dat Covid-19 een tijdelijk iets was, werd vanaf april thuiswerken de norm (voor diegenen die dat kunnen) en vergaderen we via Teams en beeldbellen, wat allemaal verbazingwekkend goed gaat. Zo gaan we nog steeds samen vooruit in het 'nieuwe normaal'.

'Een bakkie met...' cliënt Gerwin en zorgmanager Chiel

Mei

In mei startten we met Psychomotorische Therapie, een behandeling waar mensen die worstelen met psychosociale problematiek veel baat bij kunnen hebben. Vanuit onze cliënten kregen we signalen dat hier veel behoefte aan was, en in mei konden we aan hun wens voldoen. In mei gaven we nog PMT in een buurtvoorziening, maar de plannen voor een eigen nieuwe PMT ruimte werden inmiddels gesmeed.

Juni

De angst voor het onbekende Covid-19 virus zit er bij iedereen goed in, ook voor onze cliënten die ambulante begeleiding krijgen. Om ze zoveel mogelijk in beeld te houden en van de juiste zorg te voorzien zetten we daarom ons Cliënt Ondersteuningsteam op. Dit team biedt E-health en zorgt dat er contact op kan worden genomen via beeldbellen als cliënten met hulpvragen zitten die op afstand kunnen worden geholpen. Zo hebben de cliënten hun begeleiding letterlijk in hun broekzak!

Juli

Juli is de maand van de lanceringen! Zo wordt onder andere de naam van onze nieuwe zorglocatie bekend: 'Groenendaal'. Niet alleen hebben we nu een naam voor de locatie, ook kunnen cliënten (ook van extern) zich in gaan schrijven voor dit mooie woonproject, waar we 24-uurs begeleiding gaan bieden aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek.

In juli lanceren we daarbij ook onze vernieuwde website. De nieuwe website is een stuk gebruiksvriendelijker en helemaal up to date. Samen met a&m impact hebben we dit mooie resultaat voor elkaar weten te krijgen!

Hoe we bij de naam 'Groenendaal' gekomen zijn?

Na het uitzetten van een prijsvraag, werd de naam Groenendaal ingezonden. De keus voor Groenendaal was toen snel gevallen. Al onze locaties verwijzen namelijk naar een plek in diens omgeving.

Vroeger stond vlakbij de woonlocatie namelijk hét recreatie gebied van Doetinchem, opgericht door Misset (mooi bruggetje met ons hoofdkantoor dat in het voormalige Misset pand gevestigd is). Oudere inwoners hebben waarschijnlijk nog warme herinneringen aan het bekende zwembad Groenendaal.

Groenen-daal

  • groenen bijvoeglijk naamwoord 1. mv van kleur 2. onervaren 3. 'progressie'
  • daal 1. duidt op beschutte plaats (behoeft geen uitleg toch?!)

Kortom, de perfecte naam voor een veilige en zorgzame woonomgeving voor mensen die kwetsbaar zijn in onze maatschappij!

Meer weten over Groenendaal?

Augustus

Onze intramurale woonlocaties hebben dit jaar een make over gehad. De woningen hebben een opfrisbeurt gehad en zijn huiselijker en warmer. Daarbij hebben we rekening gehouden bij de inrichting van de huizen met wensen en doelen van cliënten. De doelgroep heeft hierdoor bijvoorbeeld de mogelijkheid voor dagbesteding op locatie. Moderne aanpassingen aan de keukens maakt het mogelijk dat er naar hartenlust gekookt kan worden door en voor bewoners van de intramurale zorg.

Ruimte voor talent

We kijken bij onze zorg altijd naar de mogelijkheden van mensen. Waar liggen hun talenten en waardoor worden ze trots op zichzelf? Bijvoorbeeld cliënt Roel, hij woont in woonlocatie De Elzen en is blij dat hij de ruimte krijgt voor zijn passie koken (de medebewoners zijn hier trouwens ook erg blij mee!).

Lees hier Roels verhaal

September

Als Achterhoekse organisatie vertegenwoordigen wij graag ‘noaberschap’. Onze naam doet vermoeden dat we alleen in Achterhoekse regio actief zijn, maar onze zorg stopt niet bij de grenzen van de Achterhoek. We groeien ook in de regio's om ons heen, waar we zorg bieden met de Achterhoekse mentaliteit. Zorgen voor elkaar op een nuchtere en sociale manier, zien wij als plicht en recht. Met beide benen in de maatschappij.

Omkijken naar elkaar is belangrijk om mensen te betrekken in de maatschappij, we nemen daarin graag de eerste stap. Op burendag was het daarom tijd om de buren van al onze locaties in het zonnetje te zetten op een (h)eerlijke manier. Want laten we eerlijk zijn: ut geet alderbastend good a-j anfangt met chocola!

Oktober

Niet alleen is onze eigen website vernieuwd, ook lanceren we een compleet nieuw platform: werkenbij.zorggroepachterhoek.nl. Zorggroep Achterhoek groeit, dus het werd tijd om bijvoorbeeld onze denkwijze wat betreft werken bij ons te gieten in een nieuw platform. Voor iedereen die wil werken bij ons is alle info nu overzichtelijk en snel te vinden.

November

In november breidden we onze hoofdlocatie uit met een behandelruimte en de ruimte voor het COT.

COT staat voor ons cliëntondersteuningsteam. Onze zorgprofessionals die voor deze afdeling werken houden zich op dagelijkse basis bezig met beeldbellen.

Ook leveren we de nieuwe behandelruimte voor PMT op. Cliënten hoeven niet meer naar verschillende locaties te komen, en alle spullen zijn in deze nieuwe ruimte altijd voorhanden. Dat geeft zowel rust aan onze cliënten, als aan onze medewerkers.

December

In december hebben we selectiedagen voor sollicitanten gehouden om het nieuwe team voor Groenendaal te kunnen vormen. Dit was zeer succesvol! De toekomstige bewoners van Groenendaal hebben daarbij een welkomstpakketje mogen ontvangen, zodat zij zich kunnen gaan voorbereiden op de verhuizing in het voorjaar. We gaan 2021 met vertrouwen tegemoet!

Blik vooruit!

2020 hebben we goed kunnen afronden, en de plannen voor 2021 hebben we alweer in de steigers staan. Met het hele team kunnen we terugkijken op een bewogen jaar, waarin iedereen zich weer meer heeft kunnen ontwikkelen op zijn of haar vakgebied en is gegroeid.

Voor ons zal 2021 voor veel mijlpalen zorgen. Allereerst kijken we uit naar de transitie van de GGZ naar de WLZ, de opening van onze intramurale woonlocatie in Doetinchem, de ontwikkelingen rondom E-health en verwelkomen we veel nieuwe medewerkers. Zorggroep Achterhoek blijft volop in beweging! Op naar een goed én gezond 2021!